Als koning en koningin op bezoek in Seoul
Blijf op de hoogte en volg Peer
12 September 2012 | Zuid-Korea, Seoel
Grappig hoe percepties veranderen naarmate deze reis vordert. Toen we de grens overstaken naar China en na onze eerste dagen in Beijing, was ik erg onder de indruk van China. Het kwam veel ontwikkelder en aangenaam over dan verwacht. Ook mensen waren heel aardig en spraken Engels. Nu we wat langer onderweg zijn, kunnen we de Chinezen er gemakkelijk uithalen als onbeleefde, luidruchtige en vieze spuwende en rochelende mensen in vergelijking met andere Aziaten. Het verschil met de Koreanen is groot. Deze komen op het eerste zicht over als Japanners misschien wel: schuchter, nederig en heeeeeeeel erg vriendelijk en behulpzaam. Over het algemeen krijgen we hier het idee dat Zuid-Korea misschien een mooie samensmelting is van de Chinese cultuur (nog steeds een hoop schreeuwerige kleine shops, chaos in de winkelstraat en massa's straateten) en de Japanse cultuur (menselijke omgang, hypermodern transportnetwerk en rijker modaal inkomen). Alles is hier nog steeds een stuk betaalbaarheid dan thuis (zo'n 70% gemiddeld van de prijs thuis), maar na China best een groot verschil, dus Peer - de man in charge over ons budget - waarschuwde me snel dat we hier best moeten uitkijken.
Gelukkig mogen we bij mijn vriendinnetje Joohee blijven slapen. Ze was mijn klasgenootje tijdens mijn master n London en woont in een prachtig topfavoriet appartement in een van de suburbs van Seoul. Niet alleen heeft ze ons haar eigen slaapkamer met dubbelbed afgestaan voor het weekend (ze sliep zelf met haar man in de woonkamer op de grond) - geen discussie mogelijk trouwens dat wij op de grond zouden slapen-, hebben ze ons vrijdag meegenomen voor een heerlijk BBQ in Porc Valley, hebben haar ouders ons zaterdag meegenomen voor een uitgebreide traditionele lunch, en hebben ze ook nog eens voor ons zondagavond uitgebreid gekookt. We zijn behandeld geweest al een koning en een koningin! En zo heerlijk hebben we ook gegeten!
Tussen al dit lekkers en huiselijk fijn, hebben we alsnog de tijd gevonden om enkele van de toeristische hotspots te bezoeken in de stad. Tussen de foto's vind je verschillende prachtige paleizen en de secret garden (als je meer wilt weten over hun geschiedenis, zou ik zeker de Josean dynastie googlen). Ook hebben we wat tijd doorgebracht in het centrum van de stad waar we ons oven uit hebben gekeken naar de hoeveelheid winkels, mensen en rariteiten op straat.
Kortom, de vier dagen die we in Zuid-Korea hebben doorgebracht waren een absolute heerlijkheid. Het nodigt zeker uit om ooit terug te komen en de rest van het land te zien. De natuur is er prachtig: veel water, veel kust en rotsachtige bergen. Het klimaat is fijn: lange warme zomers en sneeuw in de winter. En het land was de allereerste die internet op de mobiel introduceerde en de uitvinder van het 4G netwerk. Bovendien is er overal in de stad Seoul free Wifi aanwezig! That's the way to go!
En nu..... Japan!!!!!
Dikke zoen,
Sara
12 September 2012 - 07:39
Ann:
amaai al dat lekker eten, daar had ik ook wel willen bij zijn. Blijkbaar wordt jullie wereldreis ook een gastronomische reis van allerlei lekkere niet-westerse dingen. Ik verlang al tot jullie dit thuis ook eens uitproberen. mmmm -
12 September 2012 - 11:48
Sara:
Was echt super lekker! joohee heeft ook aanbeden als ik nog eens terug ga dat ze me Koreaanse kokkels gaat geven. En we zijn altijd welkom om de volgende keer dat we in Korea te zijn bij de super veel te aardige ouders van Joohee te verblijven zo lang we willen! Echt zot die mensen in zuid-Korea! Vooral de Bulgogi en de Galbi waren aanraders! -
12 September 2012 - 15:55
Sara:
Ow... Een automatisch corrigerend toetsenbord is niet altijd ok. Aangeboden voor kookles. :) -
12 September 2012 - 20:49
Roosje:
Jonguh, wat veel tempels!! Have fun, kz kz
12 September 2012 - 22:16
Cath:
leuk! Njoy! benieuwd naar Japan stories xx -
13 September 2012 - 15:10
Sara:
Roosje, hebben ook veel stad gezien, maar meer tempels op de foto gezet :s in Japan voorlopig geen tempels, beloofd! :) dikke kus! X -
14 September 2012 - 12:47
Didi:
Ik heb totaal geen probleem met tempels, ook niet met mooie bloemetjes :)