Het Japan van onze verbeelding
Blijf op de hoogte en volg Peer
22 September 2012 | Japan, Kyoto
Alles loopt hier wel gesmeerd. Overal zijn regeltjes voor en die worden ten alle tijde nageleefd, tot het belachelijke toe. De bus stopt en opent zijn deuren bij elke halte, ook al staat er niemand te wachten. En ook al is de bus propvol, je zal langs de deur voorin eruit stappen, al moet je er twintig omaatjes voor ellebogen. Die andere deur is namelijk bestemd voor instappen! Het meest bijzondere aan dit alles is, dat het ook lijkt te werken! Japanners zijn meer dan blij dat alles zo gestructureerd is en doen braaf wat van hun gevraagd wordt en hoeven zo met zo min mogelijk mensen contact te hebben. De verantwoordelijkheidszin is hier dan ook hier groot om altijd het correcte te doen en de regels te volgen. Misdaad is hier ongezien (evenals de politie, nergens te bekennen), en ook al kan je zo door de poortjes lopen, staat iedereen braaf in de rij om een ticket te kopen.
Achter deze oppervlakkige gecontroleerde omgeving, schuilt er echter een prachtige wereld van subtiliteit en verbeelding. De prachtige rijstvelden hebben we intussen ingeruild voor het historische Kyoto. Na een lange treinreis voelde ik me weer opleven toen we het mega complex van Kyoto station binnenreden, een monumentale en hypermodern gebouw. De bruisende stad geeft ons weer energie (en de faciliteiten om onze onderbroeken te wassen) om de geschiedkundige toer op te gaan en in het verleden van Japan te duiken. We vinden prachtige tempels, kastelen, paleizen, koninklijke tuinen en heilige altaren. In sommige van deze prachtige traditionele complexen zie ik me zelf best wonen (maar dan misschien zonder die veel te oncomfortabele kimono).
Vanuit Kyoto hebben we ook een hele bijzondere dagtrip gemaakt naar Kayo-San, waar de mystieke boeddhistische begraafplaats Oku-no-in te vinden was. In 819 liet de monnik Kukai hier een tempel tegen de berg in het prachtige cederbos bouwen. Hij werd er ook begraven. Vele boeddhistische monniken volgden zijn voorbeeld door de eeuwen heen en iedereen die iets of wat in de boeddhistische wereld betekende ligt er begraven. Door de eeuwen heen is alles in zijn originele staat gelaten, met als gevolg wordt je daar meegesleurd in meer dan 1000jaar geschiedenis, onaangetast! Een indrukwekkende en mystieke plek! De hall of lanterns, gebouwd in 1023, huist duizenden mini boeddha's en lantaren, allen persoonlijke giften door individuen doorheen de geschiedenis. Heel indrukwekkend, de tijd heeft hier echt stil gestaan.
Om bij Oku-no-in te komen, moesten we diverse treinen nemen, waarvan de laatste een bijzonder bergtreintje was die prachtige uitzichten verzorgde (mount Koya ligt op iets meer dan 800m hoogte), die daarna nog eens overging op een kabelbaan. De hitte van de stad was snel vergeten.
Op de terugweg naar beneden en naar Kyoto, hebben we een dinner stop gemaakt in de moderne stad Osaka! Een heerlijk mengeling van Japanse fluor flashy kitscherige game halls, met statige Parijs-aandoende boulevards. Een stad die ons beiden heel erg kon bekoren!
Vanavond laatste avondje in Kyoto, moe na de vele kilometers wandelen, bezichtigen en rondfietsen (best pittig met al die bergen in de omgeving). Morgen vertrekken we vroeg richting Hiroshima om enkele daagjes aan de Westkust te vertoeven. Vanuit hot & sticky Japan, veel zoenen!
Sara
22 September 2012 - 18:08
Ann Bloquiaux:
Kyoto ziet er inderdaad veel interessanter uit. Ziet er echt een sprookjesbos uit.
De sfeerbeelden spreken voor zich. Plezant om vanuit het aangename strand rond Athene jullie reisverhaal verder te kunen lezen. Dikke kussen. -
22 September 2012 - 20:13
Moeke En Vava:
Het ziet er weer allemaal evenmooi en interessant uit!Maar nog mooier was dat ik jullie deze middag zag op skype!
Liefs en een dikke zoen
Moeke en vava -
23 September 2012 - 00:21
Peer:
Heel erg merci voor de familie! Gelukkig hebben jullie het net zo slecht Ann ;) Geniet ervan en tot snel! -
24 September 2012 - 12:59
Sarah:
Hej lieve Saar,
Wat zie je er goed uit! Jullie stralen allebei!
Hmmm... vreemd wennen daar in Japan!
Maar dat maakt het allemaal eens zo boeiend natuurlijk!
Tot blogs/mails!
Dikke kus voor jullie beide!
Sarah x x x